четвер, 7 липня 2022 р.

ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ПОТЕРПІЛОМУ ВНАСЛІДОК НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ


Через тривожні події, як-от війни, стихійні лиха, нещасні випадки, пожежі, люди можуть втратити свої домівки або близьких, стати відокремленими від сім’ї та громади, стати свідками насильства, руйнування чи смерті. Дізнаймося, як надати таким людям першу психологічну допомогу

ЯКОЮ МОЖЕ БУТИ РЕАКЦІЯ НА НАДЗВИЧАЙНУ СИТУАЦІЮ

Основні найбільш тяжкі для психіки реакції людей, які опинилися в екстремальній ситуації:

  • страх;
  • марення і галюцинації;
  • апатія;
  • ступор;
  • рухове збудження;
  • нервове тремтіння;
  • агресія;
  • істерика;
  • плач;
  • паніка.

ЯК НАДАТИ ПСИХОЛОГІЧНУ ДОПОМОГУ ПОТЕРПІЛОМУ

Як надавати психологічну допомогу потерпілим внаслідок надзвичайної ситуації, визначає Порядок надання психологічної підтримки постраждалим при надзвичайній ситуації, затверджений наказом МОЗ від 16.06.2014 № 398.

Перед тим, як надавати психологічну допомогу:

  • переконайтеся у відсутності небезпеки на місці події для себе і потерпілого. По змозі перенесіть потерпілого в безпечне місце. Якщо це зробити неможливо, викличте рятувальників;
  • огляньте потерпілого та за потреби надайте йому домедичну допомогу.

Увага! Викличте на місце події бригаду екстреної медичної допомоги, поліцію, аварійно-рятувальну службу. Зателефонуйте хоча б до однієї зі служб. Іншим службам повідомлять про надзвичайну ситуацію автоматично

Коли надаватимете психологічну допомогу, головне – не втрачайте самовладання! Якщо ви не впевнені у власних силах – покличте тих, хто зможе допомогти, а самі підтримайте потерпілого морально. Не виконуйте дій, у користі яких ви сумніваєтеся.

ЯК ДІЯТИ ЗА РІЗНИХ РЕАКЦІЙ ПОТЕРПІЛОГО

ЯК НАДАТИ ПСИХОЛОГІЧНУ ДОПОМОГУ ІЗОЛЬОВАНОМУ ПОТЕРПІЛОМУ

Психологічна підтримка особливо необхідна у ситуації, коли людина внаслідок екстремальної події опинилася ізольованою. Це може статися у завалі при техногенних катастрофах, обстрілах і землетрусах, в автомобілі – під час дорожньо-транспортної пригоди, на дереві чи даху будинку – при повені. У такій ситуації дуже важливо розмовляти з потерпілим, щоб він відчував зв’язок із зовнішнім світом. Говоріть із ним голосно, повільно й чітко. Дайте рекомендації, як йому поводитися. Забороніть потерпілому виконувати дії із самозвільнення, порадьте максимально зекономити сили – дихати через ніс повільно й неглибоко. Заспокойте потерпілого тим, що професійна допомога вже їде.

ЯК КОРЕГУВАТИ РІВЕНЬ СТРЕСУ В ОРГАНІЗМІ ЗА ДОПОМОГОЮ ВПРАВ

Коли ми відчуваємо виклик і загрозу, нервова система реагує викидом гормонів, які готують тіло до прийняття надзвичайних заходів. Організм людини переживає стрес.

Наводимо кілька вправ, які допоможуть контролювати рівень стресу, коли ви відчуваєте, що більше не можете впоратися з ним.

Таємний таппінг

Це вправи, де задіяні останні фаланги пальців на правій і лівій руках. Натискаючи великим пальцем на фаланги, ми стимулюємо нервові закінчення. Ці імпульси пригнічують активність амигдали (мигдалеподібного тіла) – мозкового центру, який відповідає за тривожність. Натискайте на подушечки кожного пальця, поки не відчуєте, що заспокоїлися.

Метелик

Схрестіть долоні, зачепившись великими пальцями, на кшталт метелика. Прикладіть долоні до грудей і по черзі легенько й ритмічно пристукуйте по ключиці. Через внутрішні вібрації ви будете чути ці звуки як гучне серцебиття, і саме це заспокоюватиме вас. Продовжуйте цю вправу, поки не відчуєте, що ваше дихання вирівнялося.

Протитривожне дихання

Ця техніка – з групи дихальних вправ. Щоб її виконати, вам знадобиться будь-який квадратний чи прямокутний предмет, який ви бачите перед собою: двері, стіна, будинок тощо.

Повторюйте по колу, супроводжуючи поглядом:

  • з першого кута до другого – на рахунок «один»;
  • з другого до третього – на рахунок «два»;
  • з третього до четвертого – на рахунок «три»;
  • із четвертого до першого – на рахунок «чотири».

На рахунок «один» почніть вдих через ніс. Продовжуйте вдихати повітря до рахунку «чотири». Після того знову на рахунок «один» почніть видихати до рахунку «чотири».

Завдяки штучному вповільненню дихання мозок розуміє, що ви в безпеці й зараз можна розслабитися.

Робіть цю вправу під час сильної тривоги. При помірній тривозі робіть її двічі-тричі на день — протитривожний захист виникає завдяки накопичувальному ефекту.

Безпечне місце

Це вправа на уяву, яка дозволяє вам відволіктися від того, що відбувається зараз, і уявити себе у безпечному місці, де ви почуваєтеся комфортно та затишно. Заплющіть очі та уявіть собі це місце у всіх деталях, спробуйте почути звуки, які лунають звідти, запахи тощо.

Вам необхідно буде заплющити очі та максимально відволіктися від усього, що відбувається навколо вас. Переконайтеся, що поруч є людина, якій ви можете довіряти.

Виконуйте цю вправу, коли перебуваєте у відносній безпеці

Сканування тіла

Техніка, спрямована на розвиток стійкої і гнучкої уваги. Освоєння усвідомленості має на мету, що ви навчитеся спрямовувати увагу на те, що відбувається у цей момент в тілі, органах чуттів і думках.

Зосередьтеся на кожній клітинці свого тіла, починаючи від маківки і закінчуючи п’ятами. Заплющіть очі, перед цим переконавшись у власній безпеці. Спробуйте відчути своє чоло, очі, ніс, губи, підборіддя, шию. Відчуйте свої плечі та сильні руки, спостерігайте за тим, як ваші легені самостійно дихають і ваша грудна клітина підіймається та опускається. Продовжуйте так до самого низу.

Прогресивна м’язова релаксація

Важко розслабитися, коли м’язи буквально напружені. Це заважає і дихати вільно, і мати свіжу голову. Техніку краще виконувати наодинці у спокійному місці, або перед сном.

Напружте усі м’язи та протримайте цей стан якомога довше, а потім різко розслабте усе тіло. За інерцією м’язи розслабляються ще більше. Ці вправи допомагають впоратися зі стресом тут і зараз.

Як пережити смерть близької людини

Скорбота – це індивідуальний досвід. Те, як людина сумує, залежить, зокрема, від особистості та стилю подолання, життєвого досвіду, віри та того, наскільки значущою була втрата.

Незалежно від переживання горя, важливо бути терплячим із собою і дозволити процесу розгортатися природним чином.

Спроби ігнорувати біль або не допускати його появи у довгостроковій перспективі лише погіршать його. Для справжнього зцілення необхідно зіткнутися зі своїм горем і активно з ним боротися.

Почуття суму, страху чи самотності – це нормальна реакція на втрату.

Немає конкретного часу для скорботи. Продовжувати життя не означає забути про втрату. Ви можете продовжувати своє життя і зберігати пам’ять про когось або щось, що ви втратили, як важливу частину себе.

Як впоратися:

  1. Визнайте свій біль. Прийміть факт того, що горе може викликати багато різних і несподіваних емоцій.
  2. Шукайте підтримки у людей, які піклуються про вас.
  3. Підтримуйте себе емоційно, піклуючись про себе фізично.
  4. Визнайте різницю між горем і депресією.

Автор: Чемерис Михайло, експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки

https://www.sop.com.ua/article/1577-psihologchna-dopomoga-poterplomu-vnasldok-nadzvichayno-situats 


УНІВЕРСАЛЬНІ ЗАГАЛЬНІ ЕЛЕМЕНТИ 

ПЕРШОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ:     

  1. Залишайтеся поруч із людиною, яка потребує допомоги. Люди в кризовій ситуації тимчасово втрачають почуття захищеності та довіри. Коли ви поряд, ви можете допомогти відновити почуття впевненості та безпеки.
  2. Активне слухання. Важливо уважно вислухати людину, щоб допомогти їй пережити травмуючу подію.
  3. Поважайте почуття інших. Віднесіться без упередження до того, що вам кажуть. 
  4. Проявіть турботу та надайте практичну допомогу. Якщо хтось перебуває в кризовій ситуації, в першу чергу корисною буде практична допомога: зв'язатися з кимось, хто може побути з постраждалим і т.д.

СТРАХ

Як допомогти? 

  1. Покладіть руку постраждалого на зап'ястя, щоб він відчув ваш спокій. Це буде для нього сигналом, що ви поруч і він не один. 
  2. Дихайте глибоко і рівно. Заохочуйте постраждалого дихати в одному з вами ритмі. 
  3. Якщо потерпілий говорить, то слухайте його, виявляйте зацікавленість, розуміння, співчуття. 
  4. Зробіть потерпілому легкий масаж найбільш напружених м'язів тіла.

СТУПОР

Ознаки ступору:

  • різке зниження або відсутність довільних рухів та мови; 
  • відсутність реакцій на зовнішні подразники (шум, світло, дотик);
  • застигання у певній позі, стан повної нерухомості.

Як допомогти:

  1. Підійдіть до людини, повільно візьміть за руку і запросіть йти разом з вами. Використовуйте фрази: «Тобі не можна залишатися тут», «Тобі потрібна допомога» тощо.
  2. Зігніть постраждалому пальці на обох руках і притисніть їх до основи долоні.
  3. Людина, перебуваючи у ступорі, може чути та бачити. Тому говоріть їй на вухо тихо, повільно та чітко те, що може викликати сильні емоції (краще негативні). Необхідно будь-якими засобами добитися реакції потерпілого, вивести його із заціпеніння. 

ПЛАЧ

Як допомогти? 

  1. Не залишайте постраждалого одного. 
  2. Встановіть фізичний контакт із постраждалим (візьміть за руку, покладіть свою руку йому на плече або спину, погладьте по голові). Дайте відчути, що ви поряд. 
  3. Застосовуйте прийоми активного слухання: періодично вимовляйте «ага», «так», кивайте головою, повторюйте за людиною уривки фраз, говоріть про свої почуття та почуття постраждалого.
  4. Не намагайтеся заспокоїти постраждалого. Дайте йому можливість виплакатися і виговоритися. 

ІСТЕРИКА

Ознаки: надмірне збудження, безліч рухів; мова емоційно насичена, швидка; крики, ридання. 

Як допомогти? 

  1. Видаліть глядачів, створіть спокійну обстановку. Необхідно залишитися з потерпілим наодинці, якщо це є безпечним для вас. 
  2. Несподівано вчиніть дію, яка може сильно здивувати (дати ляпас, облити водою, різко крикнути на людину). 
  3. Говоріть із постраждалим короткими фразами, впевненим тоном («Випий води», «Умийся»). 
  4. Після істерики настає занепад сил. Укладіть постраждалого спати. 

ПАНІЧНА АТАКА

Як допомогти?

  1. Попросіть людину сісти, опустити голову та впертись ногами в підлогу.
  2. Попросіть постраждалого зосередитися на диханні і дихати повільно. 
  3. Переключіть увагу. Попросіть людину розповісти про те, що вона бачить та чує.

НЕРВОВЕ ТРЕМТІННЯ

Після екстремальної ситуації з'являється неконтрольоване нервове тремтіння (людина не може за власним бажанням припинити цю реакцію). 

Як допомогти? 

  1. Візьміть потерпілого за плечі і сильно, різко потрясіть протягом 10-15 секунд. 
  2. Продовжуйте розмовляти з ним, інакше він може сприйняти ваші дії як напад.
  3. Не можна: обіймати потерпілого чи притискати його себе; укривати постраждалого чимось теплим; заспокоювати, говорити, щоб він узяв себе в руки. 

АГРЕСІЯ

Як допомогти? 

  1. Зведіть до мінімуму кількість оточуючих.
  2. Дайте людині можливість випустити емоції.
  3. Доручіть роботу, пов'язану з високим фізичним навантаженням. 
  4. Демонструйте доброзичливість. 
  5. Намагайтеся розрядити ситуацію смішними коментарями або діями

 Джерело: https://phc.org.ua/news/yak-nadavati-pershu-psikhologichnu-dopomogu

Немає коментарів:

Дописати коментар